
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 

  
    

 
  

  
  

 
  

  
  

 
  

 
 

  
 
 

  

  
   

  
  

 
  

  
 

   
 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-214 

Issued: March 1979 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was 
in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the 

Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question 1: May a lawyer appointed as Trial Commissioner practice law before the judge who 
appointed the lawyer? 

Answer 1: Yes. 

Question 2: May a partner or associate of the Trial Commissioner practice before the Trial 
Commissioner? 

Answer 2: No. 

Question 3: May a lawyer serve as a Trial Commissioner and as an Assistant Commonwealth 
Attorney or Assistant County Attorney at the same time? 

Answer 3: No. 

Question 4: May a lawyer serve as a Trial Commissioner and a member of the firm serve as an 
Assistant Commonwealth Attorney or Assistant County Attorney at the same time?

 Answer 4: No. 

Question 5: May a lawyer who is Trial Commissioner of a district court practice criminal law in 
the circuit court? 

Answer 5: Yes. 

Question 6: May a Trial Commissioner represent a party bringing suit against the 
Commonwealth of Kentucky? 

Answer 6: No. 

References: DR 5-105(D); Opinion KBA E-61 (1972), E-81 (1974), E-94 (1974), E-97 (1974), 
E-190; In re Kenton County Bar Assn, 236 S.W.2d 906 (Ky 1951);  Raney v. 

http://www.kybar.org


  
  

Stovall, 361 S.W.2d 518 (Ky 1962); C 1958 OAG 42,177; SCR 4.300, 5.030, 
5.050, 5.060; ABA Formal Opinion 55  



 

 
 

 
  

 

 

 
  

 

 

 
 

 
 

 
 

  
 

 

 

OPINION 

Question 1 

With the enactment of the Judicial Amendment effective January 1, 1976, the citizens of 
the Commonwealth of Kentucky expressed their desire that judges should be lawyers. Constitution 
§ 113(5) provides: 

In any county in which no district judge resides the chief judge of the 
district shall appoint a trial commissioner who shall be a resident of such county 
and who shall be an attorney if one is qualified and available. Other trial 
commissioners with like qualifications may be appointed by the chief judge in any 
judicial district upon certification of the necessity therefore by the Supreme Court. 
All trial commissioners shall have power to perform such duties of the district 
court as may be prescribed by the Supreme Court. (See SCR 5.030, adopted eff. 
1-1-78.) 

Constitution § 116 provides: 

The Supreme Court shall have the power to prescribe rules governing its 
appellate jurisdiction, rules for the appointment of commissioners and other court 
personnel and rules of practice and procedure for the Court of Justice. The Supreme 
Court shall, by rule, govern admission to the bar and the discipline of members of 
the bar. 

Constitution § 123 provides: 

During his term of office, no justice of the Supreme Court or judge of the 
Court of Appeals, circuit court or district court shall engage in the practice of law, 
or run for elective office other than judicial office, or hold any office in a political 
party or organization.  

Pursuant to this directive the Supreme Court of Kentucky adopted Rule V which applies to 
Trial Commissioners of the District Court. Of particular interest is SCR 5.060 which implies that a 
lawyer may practice law before the judge who appointed him. The rule states as follows: 

A trial commissioner shall not act as an attorney for any person in any 
matter in which he has taken any action as a trial commissioner. If a trial 
commissioner anticipates employment as an attorney in a matter coming before 
him, he may decline to act in the matter. 

Kentucky Supreme Court Rule 5.030 establishes seven areas in which the Trial 
Commissioner may act. These areas are:  

(a) In criminal cases; 
(b) In juvenile cases;  



 
 

 
 

 
  

 
  

 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

(c) In probate matters; 
(d) In civil proceedings; 
(e) To issue writs of forcible entry and detainer and warrants of restitution; 
(f)  To issue orders of involuntary hospitalization of mentally ill persons for  periods 

not exceeding seven days or may be otherwise limited by statute; and 
(g) To compel the attendance of witnesses and the production of evidence with respect 

to any proceedings before him.  

It is obvious that the Supreme Court intended the duties of the Trial Commissioner to be 
ministerial in nature and to provide limited judicial functions. 

However, the Supreme Court also has adopted SCR 4.300 which is the “Code of Judicial 
Conduct.” Of particular import is CANON 7 which states that:  

Anyone, whether or not a lawyer, who is an officer of a judicial system 
performing judicial functions, including an officer such as a referee in bankruptcy, 
special master, court commissioner, or magistrate, is a judge for the purpose of this 
code. 

Clearly, a Trial Commissioner is a judge within the Code of Judicial Conduct. The Judicial Code 
goes on to state that a part-time judge “should not practice law in the court on which he 
serves....” 

Thus, we are faced with a conflict in the Supreme Court Rules. It is not the function of the 
Ethics Committee to interpret the Code of Judicial Conduct. However, since lawyers are involved 
as Trial Commissioners, we are compelled to give advice in this area. 

There have been many ethical opinions written by his Committee concerning Trial 
Commissioners prior to the Judicial Amendment (Opinion KBA E-97 (1974), E-94 (1974), E-61 
(1972)). It is our feeling that these opinions are not applicable to the present questions in lieu of the 
constitutional amendment. 

This Committee has, on occasion, recognized the peculiar problems of lawyers practicing 
in rural areas of the Commonwealth (Opinion KBA E-81 (1974)). The American Bar Association 
has also recognized this situation. In an ethics opinion written in 1931, the ABA stated that there 
was “no impropriety in the city attorney of a rural community defending indigent prisoners in cases 
other than those which it is his duty to prosecute.” (ABA Formal Opinion 55). Thus, circumstances 
have arisen where lawyers in rural communities have been allowed greater latitude than those in an 
urban setting. It seems that this is once again an appropriate place to make an exception. 

We believe that the rules established by the Supreme Court for Trial Commissioners take 
precedence over the Code of Judicial Conduct. (These rules took effect 1-1-78). Rule V is specific 
with regard to Trial Commissioners and should govern over General Rule IV. The Supreme Court 
should be diligent, as they undoubtedly will be, in the supervision of the Trial Commissioners 
during the transition period which we are facing as a result of the Judicial Amendment. 



 

  
  

 
 

 

 
  

 

 
  
 

 

  

 
  

  

  

 

  

In no case should attorneys in the Commonwealth of Kentucky feel that the Code of 
Professional Responsibility is different between the rural lawyer and the urban lawyer. The lack of 
lawyers in the rural counties makes this rule both practicable and reasonable. Once the attorney 
accepts the position of Trial Commissioner he should watch himself very closely so as not to give 
the appearance of impropriety in his activities, i.e., previous clients appearing before him, etc. SCR 
4.300 Code of Judicial Conduct. 

Question 2 

The Kentucky Supreme Court has held that it is improper for a member of a law firm (or 
any member) of which the Trial Commissioner is a member to appear before that Trial 
Commissioner (In re Kenton County Bar Assn, 236 S.W.2d 906 (1951)). The Ethics Committee of 
the State Bar Association has also upheld this contention: “It is improper for a partner of a judge to 
practice in the court over which the judge presides. The same restrictions apply to members or 
employees of his firm.” (Opinion KBA E-61 (1972); CJ: 1958 OAG 42,177). CANON 2 of the 
Code of Judicial Conduct deals with this question appropriately. SCR 4.300, CANON 2 states: 

[A judge] should not lend the prestige of his office to advance the private 
interests of others; nor should he convey or permit others to convey the 
impression that they are in a special position to influence him. 

This opinion should apply to all attorneys in the Commonwealth, regardless of the 
community in which they practice. The Trial Commissioner should disqualify himself in all 
matters in which he might have a relationship (SCR 5.050). Likewise, an attorney should not be 
allowed to appear before a commissioner where that attorney and commissioner are engaged as 
partners (in any form) in the practice of law. The appearance of impropriety is simply too obvious.  

Question 3 

The Constitution of the Commonwealth of Kentucky  clearly provides for separation of 
powers; Constitution § 27 provides: 

The powers of the government of the Commonwealth of Kentucky shall be 
divided into three distinct departments, and each of them be confined to a separate 
body of magistracy, to wit: Those which are legislative, to one; those which are 
executive, to another, and those which are judicial, to another. 

The Constitution also states in § 28: 

No person, or collection of persons, being of one of those departments, shall 
exercise any power properly belonging to either of the others, except in the 
instances hereinafter expressly directed or permitted. (The question of whether a 
lawyer may serve as Trial Commissioner and  Assistant Commonwealth Attorney 
at the same time is not listed among those express exceptions), 
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Constitution § 69 to 109 provides for the Executive Branch of the Commonwealth of 
Kentucky. Specifically, the Commonwealth Attorneys are provided for in § 97, subject to § 108; 
and the County Attorney is provided for in § 99. The Judicial Department is reflected in § 109 to 
123. 

It is clear that the Constitution of Kentucky establishes that a person may not serve in both 
the executive branch and the judicial branch at the same time. See In re Kenton County Bar Assn, 
236 S.W.2d 906 (Ky 1951); Cf: Raney v. Stovall, 361 S.W.2d 518 (Ky .1962). Therefore, a lawyer 
may not serve as a Trial Commissioner and Assistant Commonwealth Attorney at the same time. 
The conclusion just reached will also apply to those who wish to serve as City Attorney or 
Assistant County Attorney as well as Trial Commissioner. 

Question 4 

No opinion necessary. 

Question 5 

SCR 5.060 indirectly implies that a lawyer acting as a Trial Commissioner may decline to 
act in a case in which the lawyer represents one of the parties. Assuming that the lawyer did not 
perform any functions in the case as a Trial Commissioner, the lawyer as well as members of the 
firm may practice in district court as well as circuit court.  

SCR 4.300, CANON 2 sums it up: “A judge should avoid impropriety and the appearance 
of impropriety in all his activities.” 

Question 6 

Opinion KBA E-190 stated that a lawyer may not serve two masters at the same time. 
The issue presented was whether an attorney who was on retainer for a city may bring suit 
against the city in an unrelated matter. That situation is analogous to the present question. By 
bringing an action against the Commonwealth of Kentucky, the Trial Commissioner would 
create a conflict in interest. As SCR 4.300, CANON 2 of the Code of Judicial Conduct states: “A 
judge should avoid impropriety and the appearance of impropriety in all his activities.”  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


